Vše, co byste měli vědět o černém čaji


Černý čaj je jeden z nejoblíbenějších čajů vůbec. Díky své výrazné chuti si získal po celém světě milióny nadšenců, kteří ho konzumují pravidelně. V dnešní době existuje spoustu druhů černého čaje, které se liší svou chutí a aromatem. Největšími vývozci černého čaje je v současnosti Srí Lanka, Indie a Afrika.

čaj

Černý čaj je určený pro přípravu jako horkého nápoje, tak i ledového čaje. Zejména ve Spojených státech se se černý čaj konzumuje především v ledové formě. Některé černé čaje je nejlepší vychutnat si jen tak, v čisté podobě, jiné získají naopak lepší chuť po přidání cukru, citrónu nebo mléka. S mlékem si například nejlépe vychutnáte čaj English Breakfast, v cukrem například Earl Grey.

K vytvoření dokonalého šálku vám postačí asi jedna lžička čajových lístků, která se zaleje vroucí vodou. Poté se nechá louhovat cca 3 až 6 minut, podle toho, jaký druh čaje máte a jak silnou preferujete jeho chuť.

Pro přípravu ledového čaje zalijte dvě lžičky čajových lístků ledovou vodou a poté je nehte louhovat 4 až 18 hodin. Čím déle necháte směs louhovat, tím sytější chuť čaje ve výsledku dostanete. Ledový čaj se obvykle dochutí cukrem, citrónem a případně do něj můžete přidat další ovoce. Je to výborné osvěžení během horkého letního dne.

ledový čaj

Černý čaj obsahuje kofein a je to jeden z nejvíce kofeinových čajů. Proto jím spousta lidí supluje kávu pro dodání energie.

Tento čaj je velmi snadno dostupný a seženete ho prakticky všude. V supermarketech nejspíš dostanete zejména porcovaný čaj v čajových pytlících. Pro kvalitní sypaný, černý čaj navštivte obchody, které se soustředí přímo na prodej čajů. Tady budete mít na výběr i o mnoho více druhů černého čaje, a obsluha vám může pomoci vybrat takový, který bude přesně podle vašeho vkusu a chuti.

Čaj poté skladujte na suchém, tmavém místě, nejlépe v chladu.